SKŁADNIKI
Masa
- 50-60 g (ćwierć) jabłka,
- ¼ szklanki wody,
- 1-2 łyżki słodziku,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 200 g mascarpone,
- cynamon,
- 1 niepełna łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Ciasto
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżka słodziku (opcjonalnie).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Obrane jabłko kroję w drobną kostkę. Przekładam do garnuszka, dodaję wodę i słodzik i gotuję, aż jabłko zmięknie. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam.
- Miękkie jabłko łączę z mascarpone. Dodaję sok z cytryny, cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszam i odstawiam.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie wciąż ubijając dodaję żółtka. Na koniec wsypuje mąkę i delikatnie łączę. Na patelnie podgrzewam masło. Przekładam przygotowane ciasto i smażę na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Z upieczonego ciasta wykrawam spód, którym wypełniam dno formy (np. 12 x 12 cm). Na ciasto przekładam wcześniej przygotowaną masę. Wierzch posypuję okruchami z pozostałego ciasta lekko dociskam do masy. Można dodatkowo oprószyć także cynamonem. Wstawiam do lodówki/zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia.
Makroskładniki w całości / w jednym ciastku (jeśli podzielisz na 4 kawałki):
- białko ok. 33 / 8,3 g
- tłuszcz ok. 118 / 30 g
- węglowodany ok. 14 / 3,5 g,
- błonnik ok. 0,9 g, Kalorie ok. 1262 / 316 kcal.