CIASTO
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 50 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- 60 g mąki kokosowej,
- 10 g mąki bambusowej (błonnik),
- 30 g wiórków kokosowych,
- wanilia lub aromat (u mnie rumowy),
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
MASA
- 250 g mascarpone,
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- 2-3 łyżeczki żelatyny lub cytrynowej galaretki bez cukru rozpuszczonej w 100 ml wody,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki pasty kokosowej (musu kokosowego),
- 100 g drobnych wiórków kokosowych plus do posypania
plus 2-3 łyżki kwaśnej konfitury (np. malinowej) bez dodanego cukru.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Chłodzę w zamrażalniku przez ok. pół godziny. Schłodzone ciasto kroję w cienkie plastry i wypełniam dno i boki formy do pieczenia tarty (u mnie o średnicy ok. 24 cm).
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut w temp. ok. 160°C góra-dół (najlepiej obserwować).
- Po upieczeniu studzę.
- Do miski przekładam mascarpone, jogurt / śmietanę, słodzik, masło, pastę kokosową i miksuję. Na koniec dodaję wiórki kokosowe, a potem sok z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę / galaretkę.
- Wierzch upieczonego ciasta smaruję kwaśną konfiturą bez dodatku cukru. Następnie przekładam masę kokosową. Posypuję wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (18):
- białko 60 / 3,3 g,
- tłuszcz 330 / 18,3 g,
- węglowodany 57 / 3,2 g,
- kalorie 3476 / 193 kcal.