W wersji dla dorosłych można dodać słodki alkohol (świetnie sprawdza się adwokat lub amaretto). Zwykle robię bez alkoholu, specjalnie dla Dziecka, jako alternatywę dla kupionych lodów, często przesłodzonych, z zawartością podejrzanych składników. Ostatecznie można dodać odrobinę startej czekolady albo po prostu owoce sezonowe.
Składniki na 2 średnie porcje:
- 4 dojrzałe banany,
- pół szklanki maślanki,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Wykonanie
- Banany myję, obieram ze skórki, układam w zamykanym pojemniku i zamrażam (ok. 1-2 godz.). Jeśli zamrażanie trwało dłużej, po wyjęciu z zamrażalnika czekam ok. 30 minut, żeby trochę zmiękły.
- Banany umieszczam w głębszym naczyniu, dodaję maślankę, ewentualnie cynamon i dodatki (kieliszek alkoholu, startą czekoladę lub garść świeżych owoców) i miksuję blenderem do uzyskania jednolitej masy.
- Przed podaniem można umieścić na 1-1,5 godz. w zamrażalniku, choć nie jest to konieczne. My nie czekamy, zjadamy lekko ścięte, w postaci gęstego smoothie:)