SKŁADNIKI
- 1 szklanka (ok. 120 g) zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 2-3 łyżki erytrolu (najlepiej w pudrze),
- odrobina aromatu migdałowego,
- 40 g rozpuszczonego masła,
- ok. 3 łyżek wrzątku,
- 1,5 łyżki miąższu kokosowego lub masła orzechowego,
oraz jako polewa
- ok. 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady min. 80% kakao.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam masło, dodaję słodzik. Następnie miąższ kokosowy i intensywnie mieszam. Wsypuję mielone migdały, czyli mąkę migdałową oraz odrobinę aromatu. Sprawdzam konsystencję masy i dodaję 2-3 łyżki wrzątku. Masa ma być plastyczna.
- Przekładam do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie i wstawiam do zamrażalnika, aż masa zastygnie. Kroję na równe porcje (u mnie 16).
- Marcepan w tym wydaniu smakuje wyśmienicie bez dodatków, jeśli chcemy, żeby było bardziej wykwintnie każdy kawałeczek zanurzamy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
MAKROSKŁADNIKI
w całości bez czekolady / w jednej porcji 16:
- Białko 31 / 1,9 g,
- Tłuszcz 115 / 7,2 g,
- Węglowodany 17 / 1,1 g,
- Kalorie 1230 / 77 kcal.
w całości z czekoladą / w jednej porcji 16 :
- Białko 37 / 2,3 g,
- Tłuszcz 155 / 9,7 g,
- Węglowodany 30 / 1,9 g,
- Kalorie 1682 / 105 kcal.