SKŁADNIKI NA CIASTO
- 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
- 80 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- 150 g mascarpone,
- 60 g mąki kokosowej,
- 30 g kakao,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki erytrolu,
- aromat rumowy,
- szczypta soli.
POLEWA
- 70 g mascarpone,
- 70 g rozpuszczonego letniego masła,
- 20-30 g kakao,
- 2 łyżki erytrolu,
- aromat rumowy.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto poza białkami miksuję do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Dodaję do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając lub miksując.
- Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez ok. 30 minut w temp. 170-180ºC (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotowuję polewę: do rozpuszczonego masła dodaję pozostałe składniki i blenduję do uzyskania gładkiej polewy. Polewam jeszcze letnie ciasto, dzięki temu wchłonie ono polewę i będzie bardziej wilgotne.
- Gotowe ciasto odstawiam w chłodne miejsce do schłodzenia.