Kategorie
Keto wytrawnie

WĄTRÓBKA INACZEJ, CZYLI POŻYWNE ROLADKI

Kolejna propozycja z wątróbką🙂 Można kombinować z nadzieniem, szczerze polecam 😍

SKŁADNIKI

  • ok. 200 g wątróbki drobiowej,
  • 2-3 jajka,
  • pół cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól, pieprz,
  • ok. 2 łyżek smalcu do smażenia. 
  • opcjonalnie 70 g sera cheddar,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • kawałek papryki konserwowej lub świeżej.

WYKONANIE

  1. Do wysokiego naczynia wrzucam oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Dodaję jajka, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy i blenduję do uzyskania jednolitej masy podobnej do ciasta naleśnikowego. 
  2. Na patelni podgrzewam odrobinę tłuszczu. Wylewam pierwszę partię ciasta i na wierzch sypię garstkę startego sera, układam paski ogórków oraz papryki i roluję (postępujemy jak podczas smażenia omletów tamago, czyli smażymy ciasto z jednej strony
    i rolujemy, gdy tylko zetnie się). Obok zrolowanego naleśnika wylewam drugą porcję ciasta i ponownie ser i dodatki. Roluję (na wcześniej zwiniętą rolkę), gdy tylko ciasto zastygnie. 
  3. Z pozostałym ciastem postępuję podobnie, czyli smażę dwa placki/naleśniki nawinięte na siebie.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (2):
  • białko 77 / 38,5 g,
  • tłuszcz 58 / 29 g, 
  • węglowodany 15 / 7,5 g,
  • kalorie 896 / 448 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *