SKŁADNIKI
- ok. 200 g wątróbki drobiowej,
- 2-3 jajka,
- pół cebuli,
- 1-2 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól, pieprz,
- ok. 2 łyżek smalcu do smażenia.
- opcjonalnie 70 g sera cheddar,
- 2-3 ogórki konserwowe,
- kawałek papryki konserwowej lub świeżej.
WYKONANIE
- Do wysokiego naczynia wrzucam oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Dodaję jajka, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy i blenduję do uzyskania jednolitej masy podobnej do ciasta naleśnikowego.
- Na patelni podgrzewam odrobinę tłuszczu. Wylewam pierwszę partię ciasta i na wierzch sypię garstkę startego sera, układam paski ogórków oraz papryki i roluję (postępujemy jak podczas smażenia omletów tamago, czyli smażymy ciasto z jednej strony
i rolujemy, gdy tylko zetnie się). Obok zrolowanego naleśnika wylewam drugą porcję ciasta i ponownie ser i dodatki. Roluję (na wcześniej zwiniętą rolkę), gdy tylko ciasto zastygnie. - Z pozostałym ciastem postępuję podobnie, czyli smażę dwa placki/naleśniki nawinięte na siebie.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (2):
- białko 77 / 38,5 g,
- tłuszcz 58 / 29 g,
- węglowodany 15 / 7,5 g,
- kalorie 896 / 448 kcal.