SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie),
- 1-2 (ok. 80 g) brzoskwinie,
- odrobina skórki z cytryny,
- 40 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- 3 łyżeczki tłuszczu do smażenia (masło lub olej kokosowy).
WYKONANIE:
- Białka (w sumie z 3 jajek) ubijam na sztywną pianę, dodaję żółtko lekko ubijam i następnie wiórki kokosowe i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję skórkę z cytryny oraz pokrojoną brzoskwinię.
- Na patelni rozpuszczam jedną łyżeczkę tłuszczu i smażę racuszki z obu stron na złoty kolor.
- Z podanej ilości składników usmażymy ok. 11 racuchów. Przed każdą porcją na patelni rozpuszczam jedną łyżeczkę tłuszczu (u mnie olej kokosowy).
MAKROSKŁADNIKI:
w całości (bez tłuszczu do smażenia) / w jednym racuchu (było 11):
- Białko 18 / 1,6 g,
- Tłuszcz 33 / 3 g,
- Węglowodany 14 / 1,3 g,
- Kalorie 434 / 39,5 kcal.