SKŁADNIKI
Naleśniki
- 5 jajek,
- 2,5 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego plus do posmarowania patelni,
- garść świeżej mięty.
Masa
- 250 g gęstego jogurtu greckiego,
- 250 g mascarpone,
- 1 łyżka erytrolu,
- 3-4 łyżki soku z cytryny,
- skórka z limonki,
- duża garść świeżej mięty,
- 1,5 łyżeczki lub kilka listków żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Jajka blenduję z rozpuszczonym masłem i miętą.
- Smażę naleśniki, jeśli patelnia nie ma powłoki nieprzywierającej, przed każdym naleśnikiem lekko natłuszczam. Z tych składników uzyskamy ok. 6 naleśników (moja patelnia 28 cm).
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Jogurt blenduję z miętą. Dodaję skórkę z limonki, sok z cytryny i słodzik. Na koniec mascarpone. Ewentualnie dodaję sok z cytryny lub słodzik wg uznania. Na koniec dodaję rozpuszczona ostudzoną żelatynę. Przekładam jak tort, na każdym naleśniku rozsmarowuję 3-4 łyżki masy. I tak postępuję, aż do wyczerpania.
- Wierzch dekoruję masą, limonką i miętą. Wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (było 14)
- Białko 60 / 4,3 g,
- Tłuszcz 175 / 12,5 g,
- Węglowodany 27 / 2 g,
- Kalorie 1917 / 137 kcal.