
SKŁADNIKI
- 300 g tłustego twarogu (może być kozi lub owczy),
- 100 g mascarpone lub gęstej śmietany 36 %,
- 20 g suchego niemielonego maku,
- 1 łyżka skórki z pomarańczy,
- 3 jajka,
- 40 g rozpuszczonego, ostudzonego masła (może być klarowane, olej kokosowy lub smalec),
- 30 g mąki kokosowej,
- 15 g łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20-30 g erytrolu,
- wanilia lub aromat śmietankowy, pomarańczowy,
- szczypta soli.
LUKIER
- 4 łyżki erytrolu,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- solidna łyżka rozpuszczonego, gorącego masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję. Ciasto odstawiam na 10 minut, aż masa zgęstnieje.
- Po tym czasie dzielę na 12 części (jeśli forma na donuty ma tyle miejsc) formuję rulony i umieszczam w miejscu na oponkę/donuta.
- Jeśli nie mamy silikonowej foremki na donuty możemy użyć foremek na muffiny lub postępować jak przy tradycyjnych oponkach czyli z porcji ciasta wyciąć krążek a w nim otwór.
- Piekę ok. 20-30 minut (zależy do piekarnika) w temperaturze 170C.
- Erytrytol blenduję, dodaję sok z cytryny oraz rozpuszczone gorące masło, mieszam energicznie lub blenduję do uzsykania gładkiego lukru.
- Oponki zanurzam w lukrze i obsypuję skórką z pomarańczy.
MAKROSKŁADNIKI
W całości (bez lukru) / w jednej oponce (było 12):
- Białko 57 / 4,8 g,
- Tłuszcz 163 / 13,6 g,
- Węglowodany 17 / 1,4 g,
- Kalorie 1793 / 149,4 kcal.