
SK艁ADNIKI
- 300 g t艂ustego twarogu (mo偶e by膰 kozi lub owczy),
- 100 g mascarpone lub g臋stej 艣mietany 36 %,
- 20 g suchego niemielonego maku,
- 1 艂y偶ka sk贸rki z pomara艅czy,
- 3 jajka,
- 40 g rozpuszczonego, ostudzonego mas艂a (mo偶e by膰 klarowane, olej kokosowy lub smalec),
- 30 g m膮ki kokosowej,
- 15 g 艂upiny babki jajowatej,
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
- 20-30 g erytrolu,
- wanilia lub aromat 艣mietankowy, pomara艅czowy,
- szczypta soli.
LUKIER
- 4 艂y偶ki erytrolu,
- 2-3 艂y偶ki soku z cytryny,
- solidna 艂y偶ka rozpuszczonego, gor膮cego mas艂a.
*聽podlinkowane (pogrubione) produkty mo偶esz kupi膰 taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Wi臋cej prostych keto deser贸w znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie sk艂adniki miksuj臋. Ciasto odstawiam na 10 minut, a偶 masa zg臋stnieje.
- Po tym czasie dziel臋 na 12 cz臋艣ci (je艣li forma na donuty ma tyle miejsc) formuj臋 rulony i umieszczam w miejscu na oponk臋/donuta.
- Je艣li nie mamy silikonowej foremki na donuty mo偶emy u偶y膰 foremek na muffiny lub post臋powa膰 jak przy tradycyjnych oponkach czyli z porcji ciasta wyci膮膰 kr膮偶ek a w nim otw贸r.
- Piek臋 ok. 20-30 minut (zale偶y do piekarnika) w temperaturze 170C.
- Erytrytol blenduj臋, dodaj臋 sok z cytryny oraz rozpuszczone gor膮ce mas艂o, mieszam energicznie lub blenduj臋 do uzsykania g艂adkiego lukru.
- Oponki zanurzam w lukrze i obsypuj臋 sk贸rk膮 z pomara艅czy.聽
MAKROSK艁ADNIKI
W ca艂o艣ci (bez lukru) / w jednej oponce (by艂o 12):
- Bia艂ko 57 / 4,8 g,
- T艂uszcz 163 / 13,6 g,
- W臋glowodany 17 / 1,4 g,
- Kalorie 1793 / 149,4 kcal.