SKŁADNIKI
SPÓD
- 65 g mąki kokosowej,
- 10 g kakao,
- 50 g miękkiego masła (może być także masło klarowane lub olej kokosowy),
- 50 g tahini,
- 1 łyżka zmielonego na puder erytrolu,
- szczypta soli.
MASA
- 200 g mascarpopne,
- 2 łyżki śmietanki 36%,
- 15 g miękkiego masła,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Chłodzę w lodówce lub zamrażalniku (ciasto musi być zwarte).
- Śmietankę, masło, mascarpone, wiórki, słodzik i sok z cytryny blenduję.
- Schłodzone ciasto dzielę na dwie części. Jedną ścieram na tarce na dużych oczkach wypełniając dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na warstwę ciasta wykładam masę z mascarpone. Ewentualnie układam sezonowe owoce. Na wierzch ścieram resztę schłodzonego ciasta.
- Ciasto chłodzę w lodówce min. 2 godziny.
Makroskładniki
w całości: Tłuszcz ok. 209 g, Białko ok. 27,4 g, Węglowodany ok. 23 g, Kalorie 2106 kcal
w jednej porcji (było 10): Tłuszcz ok. 21 g, Białko ok. 2,7 g, Węglowodany ok. 2,3 g, Kalorie 211 kcal