Kategorie
Dania obiadowe

BIGOS Z CUKINII

Klasyka. Często kojarzy się z wakacjami lub jesienią. Potrawa z tych, do której możemy wrzucić resztki z lodówki i tak efekt będzie zachwycający 😉

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. W garnku podgrzewam tłuszcz.
  2. Cebulę kroję w kostkę, czosnek w cienkie plastry. Wrzucam na gorący tłuszcz, żeby lekko zeszklić.
  3. Kiełbasę kroję w kostkę lub plastry dodaję do cebuli i krótko smażę.
  4. Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę. Smażę przez ok. 10 minut (ewentualnie dodaję trochę gorącej wody).
  5. Cukinię kroję w kostkę. Dodaję do warzyw, przyprawiam do smaku solą i duszę ok. 10 minut.
  6. Na koniec dodaję pokrojone w ćwiartki pomidory oraz posiekany czosnek i smażę, aż pomidory połączą się z resztą składników tworząc bigos. Doprawiam ziołami i pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *