SKŁADNIKI NA 3 BUŁKI
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki (25 g) mąki z konopi,
- 2 czubate łyżki (20 g) łupiny babki jajowatej,
- szczypta soli.
WYKONANIE
- Jajka roztrzepuję, dodaję wodę oraz ocet. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut.
- Lepię 3 bułki, układam na rozgrzanej patelni z łyżką masła klarowanego, smalcu lub oleju kokosowego.
- Piekę pod przykryciem ok 4-5 minut na bardzo małym ogniu, po czym odwracam (gdy bułki wyraźnie podrosną) na drugą stronę i piekę kolejne 4-5 minut, tym razem może być bez przykrycia.
- Podczas pieczenia warto sprawdzać czy ogień nie jest zbyt mocny, żeby bułki nie spaliły się.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej bułce (3):
- białko 23 / 7,7 g,
- tłuszcz 14 / 4,7 g,
- węglowodany 3 / 1 g,
- kalorie 276 / 92 kcal.