Kategorie
Dania obiadowe

PIEROGI RUSKIE

Proste, niby banalne składniki, a ostateczny smak jednak wspaniały.

Klasyka gatunku. Moje ulubione. Nigdy się nie nudzą. Kiedyś zajadałam się kupionymi w garmażerii. I to wystarczało dopóki nie zrobiłam własnych…

Składniki na farsz

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 1 lub 2 cebule,
  • 1-2 łyżki majeranku,
  • sól, pieprz, ewentualnie pieprz ziołowy

Wykonanie

  1. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle.
  2. Ziemniaki z twarogiem przeciskam przez prasę lub mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu daję usmażoną cebulę i majeranek. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą.

Przygotowuję ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklana gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju lub miękkiego masła,
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Podane składniki łączę, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
  2. Ciasto wałkuję cienko (2-2,5mm), wykrawam krążki, na które nakładam nadzienie. Im więcej nadzienia tym lepiej. Sklejam, wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
  3. Najlepiej smakują polane masłem albo tłuszczem ze skwarkami lub po prostu podsmażone na patelni. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *